De kapel van De Liefdadigheid

Chapelle de 'La Charité'

De kapel van "De Liefdadigheid", ook "Kapel van Sint-Antonius" genoemd, bevindt zich aan de ingang van de stad Ath. Het exacte adres is " Chemin des Champs des Dailles 3, 7800 Aat, België", een adres dat pelgrims die de plaats niet kennen, in hun GPS kunnen terugvinden.

De pelgrimstocht van Aat

Het is vanaf 1901, enkele jaren na de oprichting van het maandblad "De Liedfadigheid" (1894), dat, om een morele band, een verbond van gebeden tussen de abonnees van het tijdschrift te vormen, op het hoogste punt dat de stad Aat domineert een bedevaartsoord werd opgericht dat de naam "Butte du Bois du Renard" kreeg.
Aanvankelijk werd een standbeeld van de heilige Antonius van Padua opgericht. Het staat er nog steeds, vlak naast de kapel. Het is op 13 juni 1901, ter gelegenheid van het feest van de heilige Antonius, dat het standbeeld wordt ingezegend door de abt Ghigny, deken van Aat. In 1903 werd de kapel van Ath opgericht, die op dinsdag 1 september 1903 plechtig werd ingezegend door Monseigneur Walraevens.
In maart 1918 bezetten de Duitsers de plaats en veranderden deze in een begraafplaats en pas na vele stappen, toen de oorlog voorbij was, konden de graven worden ontruimd en kon de bedevaart weer beginnen. Vervolgens werd buiten de kapel een kruisweg opgericht en werd een kleine kapel gebouwd, gewijd aan de dood van de heilige Antonius, die op 13 mei 1923 werd ingezegend door bisschop Rasneur, bisschop van Doornik.
Sinds 2019 wordt er helaas geen wekelijkse mis meer opgedragen, maar een gebedsgroep komt van mei tot oktober elke dinsdag om 9 uur bijeen in de kapel (informatie voor geïnteresseerden op +32(0)68.64.67.31) en elk jaar wordt er een bedevaart georganiseerd ter gelegenheid van het feest van de heilige Antonius. Het vindt altijd plaats op de zaterdag die het dichtst bij 13 juni ligt.

Sint Antonius van Padua

Anthonius werd rond 1195 in Lissabon geboren en trad in 1220 in Coimbra (Portugal) in de Franciscaner orde in.
Hij ging op een missie naar Noord-Afrika, maar een storm dwong hem te landen op de kust van Italië. Een buitengewone epische reis begon. Antonius reisde door Europa om het evangelie uit te leggen, de genaden uit te delen die God hem onderweg had geschonken en buitengewone wonderen te verrichten.
Toen Antonius op 13 juni 1231 in Padua, Italië, zijn ziel aan God gaf, maakten hele mensenmassa's er een gewoonte van om op bedevaart te gaan naar zijn graf en zieken en zwakken naar hem toe te brengen. Er gebeurden zoveel wonderen, zoveel genezingen en gunsten, dat Antonius minder dan een jaar na zijn dood heilig werd verklaard door paus Gregorius IX.
De vele gunsten die op voorspraak van de heilige Antonius zijn verkregen, vooral bij het terugvinden van verloren voorwerpen, maken hem tot een van de populairste heiligen in onze streken. Sint Antonius is een behulpzame heilige en een geliefde heilige! Paus Pius XII verleende hem in 1946 de titel van Doctor in de Kerk.